DOLAR 38,6447 0.04%
EURO 43,9211 -0.19%
ALTIN 4.205,48-1,39
BITCOIN 37285812,31%
İstanbul
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
35 okunma

Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi

ABONE OL
19 Nisan 2025 07:54
Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salmonella bakterisi az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açabilen bir bakteri. Özel bir üniversitenin Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, son günlerde gündemde olan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

PEK ÇOK ENFEKSİYONA YOL AÇAR
Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bakteriler olduğunu belirten Doç. Dr. Ünlü, “Salmonella bakterisi, insanlara sıklıkla, hasta kişiler veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketilmesi ile bulaşır. Sıklıkla besin zehirlenmesi etkeni olarak karşımıza çıkan Salmonella, aynı zamanda tifo, paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da neden olabilir” dedi.

8 İLA 72 SAATTE ORTAYA ÇIKAR
Basit besin zehirlenmelerinin bile 65 yaşından büyük, 5 yaşından küçük veya altta yatan hastalığı olan, bağışıklığı zayıflamış bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Ünlü, “Bu nedenle şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ilk 8 ile 72 saat içerisinde gelişen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen de ateş gibi bulgular gösteren kişi, bu bulguları göz ardı etmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.

AZ PİŞEN TAVUK ETİNE DİKKAT!
Salmonella bakterisinin az pişmiştavuk etlerinin tüketilmesiile ortaya çıkansalgınlara yol açtığınıbelirten Doç. Dr. Ünlü,“Bununla birlikte araştırmalarSalmonellabakterisinin, hem kırmızıhem beyaz etlerikontamine edebildiğiniortaya koymuştur.Bunun yanı sıra Salmonellabakterisinin tavukyumurtaları, bu kontamineçiğ yumurtalardanhazırlanan mayonezgibi soslar, birçokmeyve ve sebzeyi hattauygun şekilde depolanmayankuruyemişleribile kontamine edebildiğinigöstermiştir. Budurum, gıda güvenliğininönemini ortayakoymaktadır” dedi.

EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ
SALMONELLA enfeksiyonlarından korunmada hijyenik önlemlerin de mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ünlü, “Gıdaya temas etmeden önce eller sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı. Hasta bir kişinin, teması ile bakteri kişinin eline bulaşabilir ve bu kontamine el ile birinin elini sıkması ile ve ikinci kişinin elini ağzına götürmesi ile de bir bulaş zinciri olasıdır. Bu şekilde bir bulaş daha nadir görülür ama yeri gelmişken enfeksiyon zincirini kırmada el hijyeninin önemini bir daha vurgulamak isterim” dedi.

GÜVENİLİR YERDEN TEMİN EDİN
SALMONELLA enfeksiyonlarındankorunmakiçin alınabilecekönlemlere dikkatçeken Doç. Dr. Ünlü,“Özellikle et vesebzeler güvenilenmarket, manav veyakasaplardan teminedilmelidir. Gıdalartüketilmedenönce iyice pişirilmelidir.Meyvelergibi çiğ tüketilengıdalar iseiyice yıkandıktansonra tüketilmelidir”tavsiyesindebulundu.

Haber Kaynak : SABAH.COM.TR

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP
Doğru bahis siteleri seçimi, keyifli ve kazançlı bir bahis deneyimi için çok önemlidir. Güvenilirlik, geniş oyun seçenekleri, yüksek oranlar ve cazip bonuslar sunan siteleri bizim aracılığımız ile keşfedin.
deneme bonusu veren siteler yeni kullanıcılar için cazip fırsatlar sunar. Bu bonuslar, kullanıcıların siteyi risksiz denemesine olanak tanır. Güvenilir bahis siteleri, deneme bonusları ile öne çıkar. Kullanıcılar, bu bonuslarla bedava bahis yaparak siteyi tanıyabilir.
deneme bonusu